Opvoeden tot reizigers

Wees in deze wereld alsof je een reiziger bent. Het bekende advies dat ‘Abdoellaah Ibn ‘Oemar van de Profeet ﷺ gekregen had toen de eerste nog jong was.

Abdoellaah Ibn ‘Oemar heeft overgeleverd: “De Boodschapper van Allaah nam mij bij mijn schouder vast en hij zei toen tegen mij: “Wees in deze wereld alsof je een vreemdeling of reiziger bent.”” [1]

Wees in deze wereld alsof je een reiziger bent. Het bekende advies dat ‘Abdoellaah Ibn ‘Oemar van de Profeet ﷺ gekregen had toen de eerste nog jong was. Het is slechts een korte zin maar als wij gaan kijken naar het leven van ‘Abdoellaah Ibn ‘Oemar, dan zien wij dat deze korte zin een zeer grote impact op hem heeft gehad. Het is namelijk bekend van Ibn ‘Oemar dat hij zich daadwerkelijk als een reiziger gedroeg. ‘Abdoellaah Ibn ‘Oemar werd immers opgevoed tot een ware reiziger en hoe mooi zou het zijn als wij onze kinderen ook zo zouden opvoeden. Tot ware reizigers naar Allaah.

Of wij ons er nu naar gedragen of niet, in realiteit zijn wij allemaal op reis. Wij zijn allemaal op weg naar een plek die niet op aarde is. Ieder van ons is nu éénmaal een reiziger, ook al kies je er helemaal niet voor. Maar hoe mooi zou het zijn om te kiezen voor een bestemming die de vermoeiende en zware reis waard is. Wanneer wij dus aan onze kinderen vertellen dat zij reizigers zijn, is het ook aan ons om hen te vertellen waarnaartoe. En gelukkig voor jou, beste ouder, is dit een prachtig verhaal dat je vertellen kan. Een verhaal waarnaar jouw kind maar al te graag luisteren wil.

Elk mens op aarde, elke reiziger, heeft ooit een uitzonderlijke uitnodiging ontvangen. Lang geleden heeft hij een brief ontvangen waarin vermeld is dat de Koning der koningen hem uitgenodigd heeft. Deze Koning heeft hem uitgenodigd naar een tuin die groter is dan de hemelen en de aarde. En naar prachtige paleizen die hij zich niet eens kan voorstellen, ook al zou hij het proberen. In deze tuinen bevinden zich de zoetste vruchten, de meest verrukkelijke maaltijden en de heerlijkste drankjes. Elke reiziger die daar aankomt, wordt ontvangen en verwelkomd met zoveel liefde en warmte dat je haast zou denken dat je zelf van adel bent.

Want Degene die jou uitgenodigd heeft, is een nobele Koning. Een Koning die Zijn gasten behandelt op de meest nobele wijze. Deze Koning is Allaah en Allaah zegt in de Qoeraan: “En Allaah nodigt uit naar het Huis van vrede.” [2] Heb je jouw kind al verteld over dit vers? Over deze uitnodiging die in de Qoeraan wordt vermeld? Heb je hem al verteld dat deze uitnodiging tot hem is gericht? En dat Allaah voor ieder van ons alvast een Huis in het Paradijs heeft voorbereid? Iedere keer wanneer ik hierbij stil sta, sta ik versteld van hoe graag Allaah ons geven wil. Ik denk niet dat wij voldoende beseffen hoe ontzettend vrijgevig Allaah is met ons.

Weet jouw kind dat Allaah voor ieder van ons een Huis in het Paradijs heeft voorbereid? Soms dringt het besef tot mij door dat Allaah speciaal voor mij een plek heeft voorbereid. Een plek waarin ik alles zal vinden waarnaar ik maar verlang. Besef je hoe ontzettend liefdevol dat is? Denk aan een moeder die de komst van haar baby opwacht door zijn slaapkamer alvast voor te bereiden. Zij heeft alles gekocht wat zij maar kan kopen voor hem. Zij heeft deze slaapkamer geverfd in de mooiste kleuren. En als zij kon, zou ze nog zoveel meer in die slaapkamer hebben geplaatst. Deze moeder heeft dit alles gedaan voor haar baby’tje van wie zij zoveel houdt en ze kan haast niet wachten om haar geliefde baby in deze kamer te verwelkomen. Natuurlijk is dit absoluut niet vergelijkbaar, maar besef je dat Allaah jouw Paradijs alvast voor jou heeft voorbereid, zodat Hij jou daarin verwelkomen kan?

Ik denk niet dat je het echt beseft, want als je het echt beseffen zou, dan zouden jouw ogen zo betraand zijn dat je deze woorden niet kan lezen. Sluit jouw ogen en stel het jou voor, hoe je binnentreedt door de poorten van het Paradijs terwijl je de lekkere geur ervan ruikt. Je ziet hoe de Engelen verblijd zijn met jouw komst en ze verwelkomen jou met de beste begroetingen. Je wordt ontvangen met hapjes en drankjes, alsof je zelf een koning bent. En dan word je geleid naar het paleis dat speciaal voor jou is gebouwd. Eenmaal daar aangekomen, zie je hoe mooi alles is. Precies de kleuren die jij mooi vindt, de versieringen die jij graag ziet, echt alles ziet eruit alsof het speciaal voor jou is gemaakt. Soms weet je gewoon hoeveel liefde er gestopt is in een geschenk… En in alles wat je daar ziet en tegenkomt, voel je met hoeveel liefde het is gemaakt. Is dit niet de allerbeste Koning die je kent?

Laten wij onze kinderen over deze vrijgevige Koning vertellen want geen bestemming is beter dan aankomen bij Hem. Op het einde van soera Al-Qamar zegt Allaah dat de paradijsbewoners zullen zijn “in een waarachtige verblijfplaats, bij een Machtige Koning.” [3] Ik heb dit vers altijd enorm indrukwekkend gevonden. Want het is niet zo dat deze Koning jou enkel toelaat in dit Paradijs, Hij schenkt jou ook de eer om daarin Zijn gezelschap te vinden. De grootste pijn van de helbewoners is dat zij daarin verwijderd zijn van Allaah en de grootste vreugde van de paradijsbewoners is dat zij in het gezelschap van Allaah zullen zijn.

De Boodschapper van Allaah ﷺ zei dat wanneer de paradijsbewoners het Paradijs zullen binnentreden, Allaah, de Almachtige, tegen hen zal zeggen: “Willen jullie (nog) meer?” Deze paradijsbewoners zullen daarop zeggen: “Heeft U onze gezichten niet al verlicht? Heeft U ons niet al het Paradijs doen binnentreden en ons van de Hel gered?” Het is alsof zij zeggen: wat kunnen wij nog meer vragen na alles wat U ons reeds gegeven heeft? Weet je wat dit meer is? Weet je wat er nog meer en beter is dan toegang krijgen tot het prachtige Paradijs? Wat meer is, is dat Allaah dan de sluier zal opheffen en niets zal meer geliefd zijn bij de paradijsbewoners dan het kijken naar Allaah, de Almachtige! [4]

Of wij het nu willen of niet, wij zijn allemaal reizigers naar een bestemming die niet op aarde is. Maar hoe mooi zou het zijn als de Machtige Koning der koningen onze bestemming was? Laten wij onszelf en onze kinderen dus opvoeden als echte reizigers, reizigers naar de Koning der koningen. En om ouders een handje te helpen, verschijnt er binnenkort een prachtig boekje over dit thema, in shaa’ Allaah, uitgegeven door Moslim Kids Entertainment.

Moge Allaah ons allen als ware reizigers bij Hem laten aankomen.

“Op reis naar de Koning der koningen” is een prachtig geïllustreerde boekenreeks, geschreven voor jong en oud. Aan de hand van een mooi verhaal ontdekken de kinderen stap voor stap wat zij nodig hebben om bij de Koning aan te komen.

[1] Deze overlevering is vermeld in Sahieh Al-Boekhaarie (6416).

[2] Siregar, S. (2000). De Edele Koran. Den Haag: ICCN, p. 264 (10:25).

[3] Allaah zegt in de Qoeraan (interpretatie van de betekenis): “Voorwaar, de Moettaqoen verblijven in tuinen en rivieren, in een waarachtige verblijfplaats, bij een Machtige Koning.” Siregar, S. (2000). De Edele Koran. Den Haag: ICCN, p. 720 (54:54-55).

[4] Deze overlevering is vermeld in Sahieh Moeslim (181).

Amani
Blogt

Over opvoeding, ouderschap en educatie

Populaire artikelen

Gerelateerde artikelen

“Maar mama, dit is toch hschoema?!”

Ik herinner me nog mijn dochters eerste zwemles alsof het gisteren was. Daar begon haar reis naar de hijab. In het verkleedhok van de zwemvereniging hielp ik haar....
fysieke waarneming van de Ramadan Maan

Het waarnemen van de maan, een belangrijke Soennah in de moderne tijd?

Elk jaar wachten moslims over de hele wereld op het verschijnen van de sikkel van de nieuwe wassende maan, het officiële startteken van de maand Ramadan. Maar waarom....
Islamitische pleegzorg

The road to Pleegzorg

Natasja Amina is mama van een bijna 18 jarige zoon en een dochtertje van 7 jaar. Ze nam een paar weken geleden een pleegkindje in huis en schrijft....

Opvoeden tot reizigers

Wees in deze wereld alsof je een reiziger bent. Het bekende advies dat ‘Abdoellaah Ibn ‘Oemar van de Profeet ﷺ gekregen had toen de eerste nog jong was.....

Discover my products

1,00

6,95

14,95

Winkelwagen