“Maar mama, dit is toch hschoema?!”

Ik herinner me nog mijn dochters eerste zwemles alsof het gisteren was. Daar begon haar reis naar de hijab. In het verkleedhok van de zwemvereniging hielp ik haar bij het omkleden.

Een reis naar de hijab

Ik herinner me nog mijn dochters eerste zwemles alsof het gisteren was. Daar begon haar reis naar de hijab. In het verkleedhok van de zwemvereniging hielp ik haar bij het omkleden. Daar stond ze dan in haar badpakje twijfelend om zich heen te kijken. Terwijl ik de deur opende, duwde ik haar voorzichtig naar buiten. Ze aarzelde zichtbaar en keek mij eenmaal buiten, met grote ogen aan: “Maar mama, dit is toch hschoema?!” riep ze terwijl ze haar handen voor haar kruis hield. 

Een koude douche

Het was alsof ze me even wakker schudde. Ik realiseerde me hoe ik haar thuis aanleerde zich om te kleden in haar kamer of achter een deur. Ze hoorde mij wel eens “Hschoema!” roepen als haar jongere broertje in zijn onderbroekje ondeugend door het huis rende. In je onderbroek rondlopen? Dat doe je toch niet! Niet thuis en al helemaal niet buiten! Wij leren onze kinderen dat hun ondergoed privé is en dat niemand anders dat hoeft te zien.

Ik zag de verwarring in haar ogen. Dit was het moment dat ik besefte hoe onduidelijk en onlogisch dit voor haar was. Thuis, in haar veilige omgeving, leerde ik haar om haar ‘awrah te bedekken. Maar buiten was het, weliswaar voor haar eerste zwemles, ineens oké om er in een badpakje bij te lopen. Ik schrok van het feit dat ik dit ineens bijna als normaal ging vinden.

Liefde voor de hijab

Dit moment heeft er mede voor gezorgd dat ik mij nu, jaren later, in de ‘Wereld van de Hijab’ bevind. Een wereld gebaseerd op liefde voor de hijab. Deze wereld kenmerkt zich inmiddels door eigen geschreven kinderboeken met de hijab als centraal thema, een eigen kinderhijab brand en het verzorgen van workshops over de hijab op islamitische basisscholen. Onze missie: het versterken en verspreiden van liefde voor de hijab bij de kleine en jonge moslima. 

Het mooie hiervan? Scholen zijn steeds meer het belang van dit fundament binnen de islamitische identiteit gaan inzien: themadagen en – weken over de hijab worden alom georganiseerd. Naar mijn idee zou het niet anders moeten. De hijab vormt niet alleen een onderdeel van de islamitische identiteit, de hijab maakt gewoon deel uit van het Nederlandse straatbeeld en maakt ons ook zichtbaar als moslima. Daar moeten we trots op zijn. 

Zorgelijke ontwikkeling

Toch zie ik ook een zorgelijke ontwikkeling. Eén die er naar mijn idee mede voor zorgt dat sommige meiden zonder enige vorm van aarzeling, twijfel of schaamte al snel roepen dat zij de hijab niet zullen dragen. 

Daar sta je dan vol enthousiasme en liefde over de hijab te vertellen, waarna een lief, mooi pareltje met haar vingertje duidelijk maakt dat ze nooit en te nimmer de hijab zal dragen. Zulke uitspraken komen binnen. Echt binnen. 

Sommige meisjes vinden dat de hijab niet bij hun past, ze zijn er nog niet klaar voor of vinden dat de hijab hen lelijk maakt. Als ik met pijn in mijn hart doorvraag, realiseer ik mij dat de hijab voor sommige meiden een ‘ver van hun bed show’, in dit geval, outfit, is. 

Vorm van aanbidding

Ik kan het deze meiden absoluut niet kwalijk nemen. Sterker nog, het liefst wil ik ze een stevige knuffel geven en liefdevol wakker schudden. De ervaring leert namelijk dat deze meiden geen of nauwelijks kennis hebben over de hijab. Het gros van de meiden die aan mijn workshops deelnemen is zich bijvoorbeeld totaal niet bewust dat de hijab ook een vorm van aanbidding is. Ze weten simpelweg niet dat de hijab een manier is om Allaah ﷻ te aanbidden. Ze hebben geen flauw benul van de immense beloning die ze van Allaah ﷻ ontvangen voor het dragen ervan.

Je zou hun blikken moeten zien wanneer je dit met hen deelt. Dit is het moment waar ik met mijn workshops naar toe werk: de verwondering én bewondering is niet alleen zichtbaar maar ook hoorbaar. 

Groepsdruk

Meisjes in de basisschoolleeftijd zijn bijzonder gevoelig voor de invloed van gezinsleden, vrienden en social media. De peer group wordt steeds belangrijker en vriendschappen kunnen een grote rol spelen bij de vorming van hun identiteit en interesses. 

Probeer je nu een omgeving voor te stellen waarin je dochter zich positief laat beïnvloeden door de hijab. De liefde voor de hijab is er een die zich bij deze doelgroep namelijk snel laat vermenigvuldigen. Dit is wat de praktijk laat zien. Op het moment dat jij als ouder bezig bent met het stimuleren van je dochter in haar reis naar de hijab, help jij onbewust andere moeders bij de reis van hun dochters naar de hijab

Positieve omgeving

Ons handelen bereikt ook andere gezinnen. We creëren hiermee een omgeving voor onze dochters die hen positief beïnvloedt als het gaat om de hijab. Dankzij deze omgeving zal de hijab voor deze doelgroep tot leven komen in hun eigen leven, op scholen en daarbuiten. 

Het is aan ons om die omgeving te creëren. Het concept van de hijab horen we als ummah om deze reden gezamenlijk te dragen. Deze verantwoordelijkheid begint echter bij jou thuis, in jouw opvoeding, binnen jouw gezin. 

Islamitische identiteit

We zien steeds meer ouders de islamitische identiteit van hun kinderen versterken door bijvoorbeeld breed en uitbundig stil te staan bij diverse islamitische thema’s. Kinderen gaan thuis actief aan de slag met werkboekjes en knutselwerkjes over de Ramadan, het gebed, Profeten en andere prachtige thema’s. 

Maar hoe zit het met de hijab? In hoeverre krijgt de hijab in jouw huis de nodige aandacht en daarmee de aandacht van je kind? De hijab hoort als een rode draad door de opvoeding te lopen. De hijab begint immers al bij de kleding en het gedrag. Hoe kleed jij je kind en wat voor effect heeft dit op de ontwikkeling van haya (goede schaamte)?

Een bijzondere ervaring

Tot slot deel ik nog even een bijzondere ervaring van een moeder die vertelde dat haar prachtige dochter aan het einde van haar basisschooljaren de hijab wilde dragen. Ze vond haar er echter nog ‘te jong’ voor. “Geniet nog van je haar!” had ze haar dochter geadviseerd.

Haar dochter was een prachtige verschijning die niet alleen de aandacht van jongens trok, maar kennelijk ook die van meisjes. Op het voortgezet onderwijs werd haar dochter enige tijd gestalkt door een meisje dat maar al te graag verkering met haar wilde. De moeder verhaalde dat in die omstandigheden de hijab weer ter sprake kwam. Nadat haar dochter besloot om de hijab te dragen, stopte het gestalk abrupt!

Moge Allaah de liefde voor de hijab in de harten van onze meiden versterken. 


Door: Naima Arramdani van Hidaya’s HijabAmani
Blogt

Over opvoeding, ouderschap en educatie

Populaire artikelen

Gerelateerde artikelen

“Maar mama, dit is toch hschoema?!”

Ik herinner me nog mijn dochters eerste zwemles alsof het gisteren was. Daar begon haar reis naar de hijab. In het verkleedhok van de zwemvereniging hielp ik haar....
fysieke waarneming van de Ramadan Maan

Het waarnemen van de maan, een belangrijke Soennah in de moderne tijd?

Elk jaar wachten moslims over de hele wereld op het verschijnen van de sikkel van de nieuwe wassende maan, het officiële startteken van de maand Ramadan. Maar waarom....
Islamitische pleegzorg

The road to Pleegzorg

Natasja Amina is mama van een bijna 18 jarige zoon en een dochtertje van 7 jaar. Ze nam een paar weken geleden een pleegkindje in huis en schrijft....

Opvoeden tot reizigers

Wees in deze wereld alsof je een reiziger bent. Het bekende advies dat ‘Abdoellaah Ibn ‘Oemar van de Profeet ﷺ gekregen had toen de eerste nog jong was.....

Discover my products

1,50

1,50

Winkelwagen