Het waarnemen van de maan, een belangrijke Soennah in de moderne tijd?

Elk jaar wachten moslims over de hele wereld op het verschijnen van de sikkel van de nieuwe wassende maan, het officiële startteken van de maand Ramadan. Maar waarom doen we dit nu eigenlijk? En waarom laten we de moderne technologie dit niet gewoon overnemen door middel van berekeningen?
fysieke waarneming van de Ramadan Maan

Het waarnemen van de nieuwe maan is een belangrijke gebeurtenis voor moslims. Zeker wanneer dit het begin van de heilige maand Ramadan aangeeft.

Elk jaar wachten moslims over de hele wereld op het verschijnen van de sikkel van de nieuwe wassende maan, het officiële startteken van de maand Ramadan. Maar waarom gaan we eigenlijk ieder jaar op zoek naar de Ramadan maan? En waarom laten we de moderne technologie dit niet gewoon overnemen door middel van berekeningen?

Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig. De Profeet Mohammed (vrede zij met hem), kwam met een Islamitische wetgeving die eenvoudig en universeel is voor de hele mensheid. Allah heeft de moslims dus niet boven hun vermogen belast met hetgeen Hij hen heeft opgelegd. Allah zegt immers (interpretatie van de betekenis):

“Hij heeft jullie uitgekozen en Hij heeft het jullie in de godsdienst niet moeilijk gemaakt.” (Soerat al-Baqarah: 185)

Zo is ook de bepaling van het begin van de Ramadan een islamitisch voorschrift dat geschikt is voor elke tijd en plaats. Hij (vrede zij met hem) zei:

“Als jullie hem (de nieuwe maan) zien, vast dan en wanneer jullie hem (de volgende nieuwe maan) zien, eindig dan het vasten. Maar als hij bedekt wordt door de wolken, schat dan in.” (Moeslim)

En in een andere overlevering staat:

“Voltooi dan de dagen van Shaa°baan met dertig (dagen).” (Moeslim)

In de tijd van de Profeet (vrede zij met hem) waren moslims het gewoon om hun vastenperiode te beginnen en te eindigen volgens deze methode die hun Profeet voor hen had bepaald. Zij deden dit zonder het waarnemen van de maansikkel onnodig moeilijk te maken of het te betwijfelen. De Profeet (vrede zij met hem) vastte zelf en beval de mensen om te vasten. Hij adviseerde ons te vertrouwen op een fysieke waarneming (van de maan).

Laten we samen met onze kinderen deze Soennah doen herleven. Het vraagt een kleine voorbereiding, maar zal uw kind zijn levenlang bijblijven in sha Allah. Om je een beetje op weg te helpen heb ik een eenvoudig stappenplan gemaakt om de nieuwe maan met het blote oog te kunnen observeren:

Stap 1 – Bepaal de juiste tijd:

Raadpleeg een lokale kalender of een betrouwbare bron om te weten wanneer de nieuwe maan in jouw regio zichtbaar zou moeten zijn. Het is belangrijk om te weten op welk tijdstip de zon ondergaat en de maan opkomt, omdat dit bepaalt wanneer de nieuwe maan zichtbaar zou moeten zijn.

Stap 2 – Zoek een geschikte locatie:

Zoek een open ruimte met een goed zicht op de horizon, weg van hoge gebouwen of bomen die het zicht kunnen belemmeren. Idealiter zou de lucht helder en onbewolkt moeten zijn.

Stap 3 – Wacht op het juiste moment:

Ga naar de gekozen locatie en wacht tot de zon volledig is ondergegaan. Dit kan enkele minuten duren, afhankelijk van de exacte locatie en tijd van het jaar.

Stap 4 – Kijk naar het westen:

Zodra de zon onder is, kijk je naar het westen, waar de maan zou moeten opkomen. Zoek naar een dunne, boogvormige lijn die dicht bij de horizon verschijnt. Dit is de nieuwe maan.

Stap 5 – Gebruik een hulpmiddel (optioneel):

Als je het moeilijk vindt om de nieuwe maan met het blote oog te zien, kun je een verrekijker gebruiken.

Het is goed mogelijk dat het niet lukt om de nieuwe maan te waarnemen. Mogelijks door lichtvervuiling of andere omstandigheden. Laten we dan vooral niet vergeten dat de inspanning op zichzelf een blijvende impact heeft op onze kinderen. De waarde van het samen komen, het wachten op een bijzonder moment en het ervaren van deze Soennah zal bijdragen aan het versterken van de gezinsbanden. Ook zal het ongetwijfeld diepe indrukken achterlaten in de harten van onze kinderen.

“O Allāh, breng ons de nieuwe maan in voorspoed, in geloof, in vrede en in Islām. (O nieuwe maan), onze Heer en uw Heer, is Allāh.”

Fi Amanillaah 💕

Bronnen: Bemoeilijk het waarnemen van de maan niet

Amani
Blogt

Over opvoeding, ouderschap en educatie

Populaire artikelen

Gerelateerde artikelen

“Maar mama, dit is toch hschoema?!”

Ik herinner me nog mijn dochters eerste zwemles alsof het gisteren was. Daar begon haar reis naar de hijab. In het verkleedhok van de zwemvereniging hielp ik haar....
fysieke waarneming van de Ramadan Maan

Het waarnemen van de maan, een belangrijke Soennah in de moderne tijd?

Elk jaar wachten moslims over de hele wereld op het verschijnen van de sikkel van de nieuwe wassende maan, het officiële startteken van de maand Ramadan. Maar waarom....
Islamitische pleegzorg

The road to Pleegzorg

Natasja Amina is mama van een bijna 18 jarige zoon en een dochtertje van 7 jaar. Ze nam een paar weken geleden een pleegkindje in huis en schrijft....

Opvoeden tot reizigers

Wees in deze wereld alsof je een reiziger bent. Het bekende advies dat ‘Abdoellaah Ibn ‘Oemar van de Profeet ﷺ gekregen had toen de eerste nog jong was.....

Discover my products

9,95

1,00

Winkelwagen